Hva er el-innebandy?
El – innebandy ble innført fra Danmark i 2005, der den kalles el – hockey. Når Norges Bandyforbund tok på seg oppgaven med ansvar for sporten i Norge ble den omdøpt til el – innebandy. Norges første klubb med et slikt tilbud ble etablert i Akershus idrettskrets hvor Lillestrøm innebandyklubb ble første klubb med et slikt tilbud i Norge.El – innebandy er en idrett som passer bra for barn, unge og voksne med store eller mindre funksjonshemninger som muskelsyke og personer med CP. Dette er en flott sport som gir disse utøverne muligheter til lagspill.
Sporten foregår i spesialbygde, elektriske sportsstoler. Den stiller store krav til spillerens kjøreegenskaper da den styres med joy stick. Utøverne som daglig bruker denne type rullestol vil ha en klar fordel, men det er ikke noe krav. Utøvere med reaksjonsevner og godt overblikk over spillet vil raskt se at han / hun får ballkontroll og dermed ha stor glede av spillet. Stolene kan stilles inn på forskjellig fart og på det meste kjøre i 14 km/t. Stolene er bygget slikt at det sitter et fast kryss foran på stolen som fungerer som kølleblad. Dette er av glassfiber og det er dette som styrer ballen. Men det sitter helt fast, så det er stolens bevegelser som gir ballen både retning og fart. Det er utøverens taktiske egenskaper kombinert med bruk av joy stick som gjør spillet så fascinerende.
Stolene importeres til Norge av Handinor på Fetsund. Den kan tilpasses hver enkelt bruker. Dersom en bruker har behov for mye tilpasning vil det være mulig å få tilrettelagt det. Her vil det være individuelle behov som prøves samtidig som muligheter for å utøve sporten vil være avgjørende. Dette vil gi disse utøverne en bedre sittestilling slik at de har større utbytte av aktiviteten så derfor håper vi mange som har behov for spesiell tilrettelegging vil få sin egen stol. Når det skal søkes på egen stol, søkes det gjennom hjelpemiddelsentralen i det fylke man bor. Det er utprøving på vanlig måte som andre hjelpemidler. Stolen er et spesialhjelpemiddel som går under kategorien innebandykjelke.
Stolen
Stolen kan stilles inn på forskjellig fart og på det meste kjøre i 14 km/t. Stolene er bygget slik at det sitter et fast kryss av glassfiber foran på stolen som fungerer som kølleblad. Det er med dette man styrer ballen. Bladet sitter helt fast, så det er stolens bevegelser som gir ballen både retning og fart. Stolene veier 40 kg. Stolens bredde er 70 cm. Lengden er 135 – 140 – 145 cm, altså mini, medium og maxi. Høyden på en stol med nedfelt rygg er 35 cm. Det er 2 batterier per stol. Stolene kan stå på lading mellom øktene, og de er vedlikeholdsfrie. En viktig ting er å ikke kjøre batteriene helt tomme for strøm. Når det begynner å blinke på joy stick, må den settes på lading. Stolen lades med vanlig kontakt i vegg støpsel.Spillet
Spillet foregår på en bane omkranset av bandyvant eller spesiallagede lister av tre som ikke er så høye som vantet. Høyden på disse bør være maks 10 cm. Banen er 14 meter bred og 20 meter lang. Hvert lag har 3 spillere på banen samtidig og den ene er målmann. Men et lag kan også velge å spille uten målmann. Det er altså 4 – 6 utespillere på banen samtidig, og det medfører naturligvis mange en – mot – en dueller, og som følge av dette, er spillet ofte meget actionpreget og intenst. På grunn av få spillere på banen kan ofte en enkel feil / feilvurdering skape en åpen målsjanse.En kamp ledes av 2 dommere. Det er fullt tillatt å fighte, men det er klare regler for hva spillerne kan gjøre. I Norge er reglene fortsatt under utvikling, men vi har hittil benyttet oss av en forenklet versjon av det danske regelverket.
Skrevet av Alexander L. Bjørnerud, Prosjektkonsulent El – Innebandy, Norges Bandyforbund.